Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η αληθινή Ρώσικη σαλάτα-Oливъе (βίντεο)


Η ρώσικη σαλάτα ή σαλάτα Ολιβιέ είναι σπεσιαλιτέ της ρωσικής και ουκρανικής κουζίνας, δημοφιλής και στα Βαλκάνια. Η πρωτότυπη συνταγή της σαλάτας επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας. Η σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα παρά πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.

Η σαλάτα του Ολιβιέ στολίζει κάθε γιορτινό τραπέζι καθώς θεωρείται ο καταλληλότερος μεζές για βότκα ή σαμπάνια, ίσως γ'αυτο ονομάζεται και ως η "πρωτοχρονιάτικη σαλάτα".
Η συσκευασμένη ρώσικη σαλάτα του εμπορίου δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή ρώσικη σαλάτα!

Σαλάτα Ολιβιέ (παραδοσιακή σοβιετική συνταγή)
Συστατικά:
μαγιονέζα 200-300 γρ
αυγά βραστά 4τεμ
παριζακι χοιρινό 500 γρ
πατάτες βραστές μεσαίου μεγέθους 4 τεμ 
καρότα βραστά μεσαίου μεγέθους 2 τεμ
αγγουράκια τουρσί  μεσαίου μεγέθους 4 τεμ
Αρακάς σε κονσέρβα 1 συσκευασία (400γρ)
άνηθος ανάλογα με την προτίμηση 
 
  • Βάλτε νερό στη κατσαρόλα και περιμένετε να βράσει και ρίξτε τα  αυγά για 7-10 λεπτά
  • Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε ελαφρώς αλατισμένο νερό και βράστε πατάτες και καρότα για μίση ώρα περίπου
  • Κόψτε σε κύβους τα βραστά αυγά, τις πατάτες, το καρότο, και το παριζάκι. Στραγγίστε τα αγγουράκια τουρσί όταν τα κόψετε και αυτά σε κύβους, ώστε στη σαλάτα να μην υπάρχουν περαιτέρω υγρά. Προσοχή τα αγγουρακια τουρσί πρέπει να είναι ξιδάτα και όχι αλμυρά.
  • Στραγγίστε και ξεπλύνετε τον αρακά και και ρίξτε τον στα συστατικά που κόψατε  μαζί με ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Τέλος, προσθέστε μαγιονέζα και ανακατέψτε προσεκτικά το περιεχόμενο.
  • Βάλτε τη ρωσική σαλάτα στο ψυγείο και σερβίρεται την παγωμένη. Ένας άλλος τρόπος σερβιρίσματος είναι να απλώσετε την σαλάτα σε αραβική πίτα και να την τυλίξετε σε ρόλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου