Η τέχνη της μαγειρικής είναι μια από τις αρχαιότερες και προϋποθέτει τη δημιουργία εύγευστου και υγιεινού φαγητού. Λέγοντας υγιεινή διατροφή δεν εννοούμε εκείνη που περιεχέι μονάχα τα απαραίτητα συστατικά για ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Εκτός τα παραπάνω, το υγιεινό φαγητό πρέπει να ειναι εύγευστο και να φέρνει ικανοποίηση στην περίπλοκη υπόσταση των ανθρωπίνων αισθήσεων: άρωμα, γεύση, μορφή, περιβάλλον κ.α.
Το υγιεινό φαγητό είναι και νόστιμο φαγητό, έλεγε ο Ιπποκράτης. Αυτή τη θεωρία υποστήριζε και ο πασίγνωστος ψυχολόγος, ιατρος Ιβάν Πάβλοφ λέγοντας:
"...η φυσιολογική και υγιείς διατροφή είναι η διατροφή με όρεξη και απόλαυση."
Η διατροφή καθορίζει σημαντικές πτυχές της υγείας του ανθρώπου για αυτό το λόγο η Τέχνη της μαγειρικής δεν πρέπει να υποτιμάται.
Η διατροφή καθορίζει σημαντικές πτυχές της υγείας του ανθρώπου για αυτό το λόγο η Τέχνη της μαγειρικής δεν πρέπει να υποτιμάται.
Οι μεγαλύτεροι εχθροί της Τέχνης της μαγειρικής είναι η απλοποίηση και γενικοποιηση της μεθοδολογίας και της σύστασης των υλικών. Η μαγειρική είναι τέχνη και επιστήμη που συνεχώς εξελίσσονται. Κανένας μάγειρας, που σέβεται τον εαυτό του, δεν χρησιμοποιεί τις ίδιες συνταγές και τη μεθοδολογία.
Γιατί είναι σημαντική η σοβιετική μαγειρική;
Θέλουμε να επισημάνουμε πως στην ΕΣΣΔ έδιναν μεγάλη έμφαση στις παραδόσεις των λαών της, συμπεριλαμβανόμενης και της μαγειρικής. Η σύνθεση της σοβιετικής κουζίνας αποτελείται απο την πολυποίκιλη συσσώρευση γνώσεων των Ρώσων, Ουκρανων, Ουσμπέκων, Γεωργιανών, Αρμενίων, Αζερμπαϊτζάνιων, Καζάχων και άλλων λαών. Είναι μύθος πως στη ΕΣΣΔ προσπαθούσαν να ισοπεδώσουν τη παράδοση ώστε να βάλουν τον πολίτη στα στενά πλαίσια μιας συντηρητικής πολιτικής αντίληψης, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο την ατομική ανάπτυξη. Η σοβιετική μαγειρική είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους αγαπούν την μαγειρική και μεριμνούν για την εξέλιξη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου